Sönen Yıldızlar - 1.Bölüm ; Yonca Evcimik


Öyle evet ne kadar şaşırsanda şaşırsakda (90 lı yıllarda olsaydık) bu böyle.Bir popstarın birinci sınıf şarkılarla müzik dünyasına giriş yapıp son olarak 10. sınıf şarkılarla kendini göstermesi acı bir durum...
Bir çok sonradan olucak yıldız 10. sınıf şarkılarla müzik dünyasına giriş yapar sonra sonra 1.sınıfa terfi eder.Bu zaten normal olanı ,anormal olanı Yonca Evcimik' in yaptığı.
Şimdi biyografisine bakalım kısaca:
Yıllarca internetde doğum tarihi saklayan Yonca Evcimik ilk kez 2006 senesinde kendini şişiren ayrancılar (hayranlar değil) sitesinde 1964 diye duyurdu.Artık kendisimi yazın dedi oradaki şişiricilermi yazdı bilemem ama ben cok gulmustum.Cunku cok eskiden beridir 1979 yılındaMimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı Yüksek Bale Bölümü'nden mezun olduğunu söyleyen birisi nasıl olurda 1964 doğumlu oluyordu?Bir insan 15 yaşında nasıl üniversite bitirebilirdi?Bundan 30 sene öncede tabiki 15 yasında üniversite bitirilmiyordu ama işte araştırmayan cahilleri kandırmak bu kadar basitti.Ben 1979 yılında mezun olan birinin asgari 21 yasında olduğunu dusunuyor ve gerçek doğum tarihinin 1958 olduğuna inanıyorum.Şu an itibariyle her yerde doğum tarihini bir sene önceye çeken Yonca Evcimik her ne kadar 1963 doğumluyum desede buna ancak şişiricileri ve cahiller inanır.
1979'da Şan Tiyatrosu'na girdi.1980 yılında Hisseli Harikalar Kumpanyas'nda oynayan Yonca,1981 senesinde ilk sinema filmi Hababam Sınıfı Güle Güle de yer aldı.1979-1984 seneleri arasında  Yedi Kocalı Hürmüz, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri, Nükhet Duru ve On Yıl Geçti, Ajda Pekkan Süperstar, Hababam Sınıfı ve Carmen de rol aldı.1984 senesinde ikinci sinema filmi Kızlar Sınıfı 'nda oynadıktan sonra ,1985-1988 yılları arasında, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda Yasaklar, Aşkolsun, Geceler, Reklamlar ve Deliler adlı oyunlarda rol aldı.İlk müzik deneyimini 1988 yılında eurovision elemerinde gösteren Yonca Evcimik ,1989-1990 yılları arası Gülhane Etkinlikleri'nde sunucu ve Show Girl olarak çalıştı.

İlk album : Abone - 1991( İlk çıkış,ilk heyecan,ilk en başarılı birinci sınıf album...)


1991 senesinin sonlarına doğru ilk albumunu piyasaya süren Yonca Evcimik ,özel kanalların çıkması ve pop müziğin tekrardan rağbet etmesiyle 1992 senesi içerisinde büyük bir çıkış yaşadı.Abone şarkısı 90'lı yıllarla yeni bir oluşuma geçen Türk pop müziği'nin milat şarkısı olarak görülmektedir. Bu albüm tam 2,8 milyon satmıştır.O dönemde gerçek anlamda ve hakedilen bir popstar görüntüsünde olan Yonca Evcimik her yaştan kesimi kendine çekiyordu.Dansları,marş gibi sözlere sahip olan Abone ile Taksit Taksit gibi şarkıları yanında duygusal ve dans içerikli şarkılarıyla gönüllerimize taht kurmuştu.Söz ve besteci Şehrazat'ın bir çok şarkısının yer aldığı albumun yarısı coverlardan oluşmasına rağmen tam anlamıyla bizlere müzik ziyafeti yaşatıyordu.Bu başarının ardından seneler 1993 in ilk aylarını gösterdiğinde ikinci album "Kendine Gel" piyasaya sürülmüştü.

İkinci Album : Kendine Gel - 1993


İçerinsinde daha kendi stüdyo albumunu çıkarmamış olan Mustafa Sandal'ın bestelerinin yer aldığı album daha çabuk tanındı ve daha erken bizlere sunuldu.Çünkü artık Yonca bir popstardı ve yaptığı her çalışma dikkatlice izleniyordu.1993 senesinde henüz Kral tv yoktu fakat özellikle Bir Başka Gece programı olsun,Show Tv nin müzik programları olsun o sene artan özel kanalların programları sayesinde Yonca kendini rahatlıkla gösteriyordu.Oldukça başarılı olan bu albumun en önemli özelliği Türkiye'nin reklam mantığıyla hazırlanan ilk albümü olmasıydı.Kendine Gel şarkısıyla rağbet eden album diğer şarkıların fazla yer edinememesiyle biraz Abone nin aşağısında kaldı.Buna rağmen album oldukça başarılıydı ve dönemin en hit sözü olan In & Out'u bile içinde yer edininiyordu.

İlk single : 8:15 Vapuru- 1994 (Türkiye'nin ilk single çalışması)


İlk iki albumun başarısından sonra Yonca , Show Tv'de 1993-1994 döneminde Karambol Show adlı programı sundu.Ve Haziran 1994 de kendisinin ve Türkiye'nin ilk teklisi olan "8:15 Vapuru" u yayınladı.Bununla da yetinmeyen Yonca Ağustos 1994'da söz ve müziği daha kendi albumunu çıkarmamış olan Mustafa Sandal' a ait olan Bandıra Bandıra isimli şarkısıyla yepyeni bir çıkış yapmış oldu.

Üçüncü Album : Yonca Evcimik '94 (En dolu,en beğendiğim album)

 
Albümde çıkardığı başarılı single'ı 8.15 in farklı verisonuda bulunmaktadır. Albüm 1.900.000 civarlarında satarak Yonca'nın en çok satan ikinci albümü olmuştur.Benim için ise en başarılı albumudur.İçerisinde bir çok bestecinin yer aldığı albumde Sibel Alaş da ilk çalışmalarını bu albumde bizlere sunmuştur.Album Kral Tv 94 Video Müzik Ödüllerinde Yonca Evcimik'e adaylık getirmiştir.Baştan sona kadar dinlenebilir özelliği olan son Yonca albumunden sonra 1995 sonlarında ilk yabancı single piyasaya sunulmuştur.

Dördüncü Album : Hot For You - 1995 (İlk yabancı sözlü şarkının yer aldığı album)

 
1995 sonbaharında Hot For You isimli yabancı single'ı yayınlandı.Bu kadar başarıdan sonra artık yurtdışına çıkılması gerektiğini düşünen Yonca bu alanda pek başarılı olamadı.Sadece Danimarka Hot Dance Club 100 listesinde kendine yer edinebildi ve biraz da Türkiye de geriye düştü.İngilizce şarkının soundu iyiydi ama  1996 ilkbaharında  albumden yayınlanan ikinci şarkı , ilk türkçe sözlü şarkı olan Boza oldukça başarısız bir şarkıydı ve hiç tutulmadı.Sonradan çıkan Nazan Öncel bestesi Sallan Yuvarlan da albumu yukarılara çıkaramadı.Bu donemde Bay E isimli filmde küçük bir rol aldı.1996'dan 2001 yılına kadar Kanal D de Çılgın Bediş adlı dizide başrol oynadı.Yonca Evcimik ayrıca yapım çalışmalarında da bulunmuştur. Sanatçı, 1996 senesinde Birkaç İyi Adam ve Çıtır Kızlar gruplarının tekli ve albümlerinin yapımcılığını üstlenmiştir. Kendi kliplerinin yanısıra yapımcılığını yaptığı Çıtır Kızlar ve Birkaç İyi Adam gruplarının da birçok video klibinde yönetmen koltuğunda yer almıştır.

İkinci Single : Yaşasın Kötülük - 1997 (İlk Sezen Aksu şarkısı)

 

Yoğun ama müzik açısından pek de başarılı olmayan 1996 senesinden sonra 1997 yazında ilk kez Sezen Aksu imzalı bir şarkıyla bizlere kendini gösterdi.İlginç sözleri ve ilginç klibiyle dikkat çeken Yonca Evcimik her ne kadar şarkınında iyi olmasına rağmen eski çalışmalarına göre biraz vasat kaldı ve eski yükselişine geçemedi.

Beşinci Album : Günaha Davet - 1998 (Son birinci sınıf album , son yükseliş)



1998 yazında piyasaya sürülenYonca Evcimik albümü. Evcimik, bu albüm ile baştan aşağıya yenilediği görünümü , güçlü altyapılar ile hazırlanan şarkıları ile adını yine zirveye yazdırdı. Tatlı Kaçık , Günaha Davet ve Vurula Vurula gibi hitleri barındıran bu albüm sayesinde Türk popunda edindiği farklı yerin hakkını bir kez daha verdi ve bunun karşılığını da gerek yüksek albüm satışları , gerekse birbirinden prestijli birçok ödül ile aldı. İçerinsinde Sezen Aksu hitlerini barındıran album tam bir dans albumuydu.İlk kez saçlarını koyu renge boyatan Yonca değişik bir imajla bizlere kendini sunuyordu.Her yönüyle farklı ve görüntüde yer alan bu album son Yonca çıkışıydı ve Kral Tv 98 Video Müzik Ödüllerinde En İyi Pop Bayan Sanatçı ödülünü kazanıyordu.1998 senesi itibariyle artık Yonca Evcimik yepyeni bir sayfaya geçiyor, yükselişler sona eriyor ve gerileme baş gösteriyordu.

Altıncı Album : Herkes Baksın Dalgasına - 2001 (İlk gerileme,ilk 1.sınıf olmayan album)



Aradan geçen 3 sene içerisinde düşüşe geçen Yonca Evcimik 2001 senesinde başarısız bir albumle geri dönüş yaptı.Çıkış şarkısı Sexy,Boza'dan sonra en kötü Yonca şarkısıydı.Ve hiçbir başarı sağlayamadı.Belki seneler sonra Yonca bu başarısızlık için "albumum dağıtıma geçtiği gibi geri çekildi,reklam yapamadık şirketle sorunlar oldu desede" album şarkıları beş para etmezdi ve oldukça kötüydü.90 lı yıllarda yayınlamış olduğu şarkıların oldukça gerisinde kalan soundlar ve sözlerle örülü albumden tek kayda değer çalışma Hoşçakal olmuştu.İçerisinde hiç tanınmış bir bestecinin olmayışı,kötü düzenlemeler ve yeni başarılı bestecilerin yer almadığı album Yonca'nın ilk birinci sınıflıktan çıkışının göstergesiydi.

İlk Toplama Remix Album : The Best of Yoncimix Remixes - 2002

 
2001 sonlarında Çılgın Bediş'in devamını Show Tv de sürdüren Yonca Evcimik ,dizinin rağbet etmemesi sebebiyle 3 bölüm den sonra yayından kaldırılmasıyla tekrar bir başarısızlık yaşamış oldu.2002 yazında 1991-1994 seneleri arasında Şahin Özer den çıkarmış olduğu albumlerin hitlerinin yenilenmiş remixlerinden oluşan bir toplama album piyasaya sürdü.Bu Yonca'nın 2000'li senelerde yapmış olduğu tek olumlu başarılı çalışmaydı ve içerisinde yayınlanan parçalar bir çok klupte yayınlandı.Aynı senenin sonlarına doğru sadece varlıklı ailelerin çocuklarına yönelik açılan! (cunku aylığı 2003 senesi için 200 liraydı) Yonca Evcimik Kültür ve Sanat Merkezi'ni hayata geçirmiş oldu.

İlk EP album : Aşka Hazır - 2004 (En kötü Yonca şarkıların yer aldığı album)




2004 senesi itibariyle artık album çıkarmak yerine 3-4 şarkının yer aldığı EP lere yönelen Yonca Evcimik ilk olarak Aşka Hazır'ı piyasaya sürdü.İlk kez kendi çalışmalarına yer verdiği bu albumle tam bir fiyasko yaşatan Yonca artık iyice birinci kulvardan çıktığını göstermiş 10.sınıf yollarda görüneceğinin sinyallerini vermişti.Berbat ötesi soundlar ve sözler içeren album en kötü Yonca albumuydu bana gore ve devamıda geliyordu.


Üçüncü Single : Oldu Gözlerim Doldu - 2005 (İlk düet ,acaba tekrardan yükselirmi ümidinin doğuşu)

 

2005 yazında üçüncü single çalışması Oldu Gözlerim Doldu'u piyasaya süren Yonca bu çalışmasında ilk kez düet yapmış ve gene ilk kez rap müziğe geçiş yapmıştır. Best of remix den sonra yapmış olduğu en olumlu gelişme bu single ile görülmüştür.Gerçi yapılmak istenenlerin doğru ama eksik kalışı yeniden yükseliş ümitlerini suya düşürmüştür.Çünkü en azından 2006 gibi yepyeni bir album çıkabilir ve bu şarkıda öncesinde tanıtımı olabilirdi.Bunun yerine televizyona yönelen Yonca Evcimik biraz olsun tekrardan popülerite kazanmış ama müzik açısından eski parlak gunlerinin artık mazide kaldığını bizlere göstermiştir.
2006 sonbaharında Kanal D 'de Dans Eder Misin? isimli yarışmasındaki jüri sıfatıyla tekrardan konuşulmaya başlamış, 2007 senesi içerisinde Show Tv 'de çocuklar için yayınlamış olduğu Yoncimik Harikalar Diyarı programı ile pek fazla dikkat çekmemiştir.2006-2007 seneleri arasında yayınlamış olduğu Yoncimik lisanslı ürünler ve Yoncimix isimli dergiyle gündemde yer almıştır."Yoncimik Projesi" adıyla çocuklara yönelik ürünler sunma projesi kapsamında Yoncimik karakteri ile "Yoncimik'in Maceraları" adlı 2 çocuk kitabı çıkarmıştır. Aynı proje kapsamında "Yoncimik Bebekleri"ni de  piyasaya sunmuştur.

İkinci EP Album : Şöhret - 2008 (Düşüş üstüne düşüşler)



Yonca Evcimik 2008 yılında "Şöhret / İbret Öyküsü" adlı albümünü piyasaya sürdü. Yonca Evcimik yeniden hiç yapılmamışı yaptı ve bir yıldır çalışmaları süren "Şöhret" adlı albümünde kendi şarkılarının yanı sıra Uğur Yıldıran( U.R.) ve 6 kızdan oluşan 'Popkorn Grubu'na da yer verdi. Ünlü sanatçı, "Sanatçı unvanını hak edenin alması gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden; bu yetenekli, dans eden, şarkı söyleyen, beste yapan genç arkadaşlarıma bu şansı tanıdım. Onlara güveniyorum" dedi. Dansçılarla sahneyi doldurmaya çalışanların kendileri dans etmedikleri için komik duruma düştüklerini söyleyen Evcimik, "1991'de gerçek şovla Türkiye'yi tanıştırmıştık. 1991-2008 hiçbir gelişme yok. Nasıl olması gerektiğini yeni albümüm ve bu genç yetenekli arkadaşlarımla hatırlatmayı görev sayıyorum" dedi. Yonca Evcimik'in kendi albümünde yer verdiği Uğur Yıldıran albümün ardından eurovision şakı yarışmasında Türkiye adına yarışan Hadise'nin ekibindeki tek Türk dansçı olmuştur.
Sözleri Bora Öztoprak ve Yonca Evcimik'e ait olan "Şöhret" şarkısının Türkiye'deki sanat dünyasının şu anki içler acısı haline bir gönderme olacak. "İbret Öyküsü" olarak yorumlayan Yonca Evcimik, Bu şarkı ile ayna tutuyorum herkese. Alınan alınsın. Umurum değil. Küfür vardır bu tarzın içinde" diyerek müzik dünyasında yaşanan kirliliğe meydan okuyordu.
2005 de ki hafif kıpırdanmayla bizleri ümitlendiren ancak 3 sene boyunca müzik açısından birşeyler yapmayan Yonca Evcimik çıkarmış olduğu bu EP ile tekrardan hayalkırıklığına bizleri sürükledi.Aslında çıkış şarkısı olarak seçilen cover çalışma Çapkın Kız yeterince başarılıydı ama yetmedi.Diğer şarkıların soundları yetersiz Yonca'nın sesi yetersizdi.Sözler açısından bir zenginlik içersede müzik iyi değildi ve zaten bir EP album ne kadar başarılı olabilirdiki?

Son Söz:



Yonca Evcimik'in "Abone" ile başlayan müzik maratonunda aldığı ödüller arasında "En Çok Satan Albüm Ödülü", "Ümit Vaad Eden Sanatçı Ödülü", Türkiye'de dönemin en önemli ve etkili video müzik kanalının düzenlediği organizasyonda "Yılın En İyi Kadın Pop Sanatçısı Ödülü" ve KKTC'de düzenlenen bir törende de "Yılın Kadın Pop Sanatçısı Ödülü", doğaya ve canlılara verdiği önemden ve bu konudaki çalışmalarından dolayı Doğa ve Çevre Derneği'nden "Yılın Çevrecisi Ödülü" bulunmaktadır.
Gerçek anlamda 90lı yılların türk pop müziğindeki popstarı Yonca Evcimik 1998 senesinden beridir büyük bir düşüş içerisinde.Bunun birinci sebebi kendisi.Hiç korsana bilmem neye kusur bulmasın,çıkaran çıkarıyor ve oldukça başarılı oluyorda Yonca çıkarıncamı sorun oluyor?Bir bahane bulmak kolay her başarısızlığın arkasından.Haklı bahaneler üretmekde basit zor olan her türlü imkansızlık ve çaresizliklere rağmen iyi işler üretmekden geçiyor.Nasıl ki 1991 de daha kimse piyasada yokken arabeskin tahtı inmemişken,kimse inanmaz kimse sana güvenmezken herşeye inat çekip o muhteşem Abone ile ortaya çıkabiliyorsan ,tekrardan birşeyler üret ve herkes senin izinden gitsin.



Yorumlar

Adsız dedi ki…
doğum tarihi konusunda haklısınız, ünlü olduğu dönemdeki basılı kaynaklarda zaten 58 olarak görünür.
Adsız dedi ki…
benim bildiğim kadarıyla da doğum tarihi 1956. 1982'de bir müzikalde oynadığı zaman (sanırım hababam sınıfı) 26 yaşındaydı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Acıların Kadını : Bergen

Linda Lovelace